Christiaan-Bastiaans-Study-for-Year-Zero

 

Christiaan Bastiaans (1951, Amsterdam) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor de aquarelkunst en werk op papier. De jury kiest voor Bastiaans vanwege zijn langjarig interessant inhoudelijk parcours, waarbinnen actuele thema’s zoals migratie, ontheemding en la condition humaine vanuit verschillende hoeken en op diverse wijzen in beeld worden gebracht.

 

Christiaan Bastiaans Replacement Items for etc_

 

Zijn aquarellen vormen het fundament voor zijn werk en onderzoek, maar kunnen ook als autonome werken functioneren. In zijn doorlopend onderzoek naar wat hij ‘Hurt Models’ noemt, brengt hij de mens in al zijn kwetsbaarheid naar voren: zij die noodgedwongen moeten overleven als vluchteling, ontheemd, onthecht en in de periferie.

 

 

De ontmoetingen met wat Bastiaans onthechte mensen noemt, vormen de stuwende kracht van zijn artistieke praktijk. Bastiaans: “Door een fatale verknoping van politieke, sociale en economische factoren op de wereldmarkt zijn deze dolende zielen onthecht geraakt in een samenleving die geen veilig onderkomen biedt. Ik heb hen een naam gegeven: Hurt Models. Letterlijk: beschadigde mensen, in de breedste zin van het woord. Zij staan centraal in mijn werk.” (bron: Hollandse Meesters)

 

 

CV

Christiaan Bastiaans is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1971-1976) en aan de Kyoto City University of Arts (1976-1978). Werk van Bastiaans was te zien in onder meer De Pont (Tilburg), het Kröller-Müller Museum (Otterlo), New Museum (New York) en de Appel arts centre (Amsterdam). Ook nam hij deel aan de 12e Biennale de Paris in Musée D’Art de la Ville de Paris (1982) en aan de ‘Aperto La Biennale Di Venezia’ in Venice (1988) en in 2015 had hij een solotentoonstelling Pharmacy Deux Mille bij de Looiergracht 60, Amsterdam.

Zijn werk is opgenomen in diverse museale collecties waaronder het Kröller-Müller Museum (Otterlo) en Stedelijk Museum Amsterdam.

 

 

De Jeanne Oosting Prijzen 2022 zijn toegekend aan beeldend kunstenaars Peter Koole en Christiaan Bastiaans. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Hadassah Emmerich (voorzitter), Rezi van Lankveld en Jan van de Pavert, koos voor Peter Koole en Christiaan Bastiaans op grond van eigenheid, zeggingskracht en constante kwaliteit binnen hun oeuvre.

De prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie betrekken in hun werk. Peter Koole en Christiaan Bastiaans ontvangen elk een geldbedrag van
€ 7.500 en een bronzen legpenning.

Het werk van beide laureaten is 4 t/m 27 augustus 2022 te zien bij ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, Rozenstraat 59 in Amsterdam.

De officiële prijsuitreiking en presentatie van het juryrapport vinden plaats op zondag 28 augustus om 16u tijdens de finissage van de tentoonstelling.