Hij werkte veelal in houtskool en pastel. Islamitische tekens vielen samen met Hollandse landschappen of Bijbelse figuren met surrealistische motieven. Als een etnograaf ging hij op zoek naar de betekenissen van al die beelden, maar tegelijkertijd gaf hij er nieuwe artistieke ladingen aan.

 

 

Het veroveren van de figuratie, niet gewoon in de Islamitische cultuur, voelde lang als een gevecht, maar rond 2015 was er een omslagpunt. Hij begon met het maken van portretten van vluchtelingen, meestal in aquarel. Hij richtte zich op onderwerpen waarmee hij zich engageerde, zoals de vele ontheemden die vanuit Afrika Europa probeerden te bereiken.

 

 

Op weg naar het beloofde land, op zoek naar nieuwe mogelijkheden, net als hijzelf toen hij vanuit Casablanca naar Enschede vertrok. De betrokkenheid met mensen in nood leverde een indrukwekkende serie aquarellen en tekeningen op.

 

Foto: Annabel Jeuring 

CV

Jarram kwam eind jaren zeventig vanuit Marokko naar Enschede om te studeren aan de roemruchte kunstacademie AKI. Hij is nooit meer uit Enschede vertrokken en werkt tot op vandaag de dag aan een rijk oeuvre dat op (inter-)nationale erkenning kan rekenen. Onlangs kreeg hij zijn eerste overzichtstentoonstelling in Rijksmuseum Twente te Enschede.

Zijn werk bevindt zich o.a. in de volgende verzamelingen:
Rijksmuseum Twenthe-Enschede, Stedelijk Museum Schiedam-Schiedam, Prentencabinet Leiden-Leiden, Teylers Museum Haarlem-Haarlem, Kunstcollectie KPN-Den Haag, TNT Post Kunstcollectie-Den Haag, Collectie Ahold, Collectie Bart Spoorenberg-Haarlem (nu Teylersmuseum), CBK Zuidoost-Amsterdam en diverse particuliere verzamelaars

 

 

De Jeanne Oosting Prijzen 2021 zijn toegekend aan beeldend kunstenaars Lily van der Stokker en Nour-Eddine Jarram. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Maaike Schoorel (voorzitter), Hadassah Emmerich en Lieven Hendriks, koos voor Lily van der Stokker en Nour-Eddine Jarram op grond van eigenheid, zeggingskracht en constante kwaliteit binnen hun oeuvre.

De prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie betrekken in hun werk. Lily van der Stokker en Nour-Eddine Jarram ontvangen elk een geldbedrag van € 7.500 en een bronzen legpenning.

Het werk van beide laureaten is 7 t/m 29 augustus 2021 te zien bij ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, Rozenstraat 59 in  Amsterdam.

De officiële prijsuitreiking en presentatie van het juryrapport vinden plaats op zondag 29 augustus om 16u tijdens de finissage van de tentoonstelling.