Middels een analoge transfertechniek brengt hij foto’s uit de media over op grote doeken. De daaruit resulterende fijne potloodschets werkt hij vervolgens op meticuleuze wijze uit in verf, waarbij het persoonlijk handschrift van de kunstenaar opzettelijk naar de achtergrond wordt gedrukt en ten dienste staat van het onderwerp.

 

 

De drijvende kracht achter zijn schilderijen is zijn gevoel voor rechtvaardigheid. Een flink aantal van hen stelt een schuldvraag. De werken roepen op tot compassie, ze proberen om iemand of bepaalde gebeurtenissen uit de vergetelheid te houden. Sommigen noemen de schilderijen van Peter Koole politiek, hij vindt dat zelf een beperkend label dat teveel neigt naar activisme. Je zou kunnen zeggen dat hij de kant van de slachtoffers kiest of vanuit hun standpunt schildert.

 

 

De schilderijen zijn geschilderd zonder handschrift. De schilder wil niet in de weg staan, hij streeft een objectief handschrift na en hoopt zo te overtuigen. Dat de schilderijen zo zijn geschilderd, betekent niet dat ze afstandelijk zijn. Integendeel, ze roepen sterke emoties op en vragen de kijker om commitment.

 

Foto:

 

CV
Peter Koole had tentoonstellingen in onder meer de Laurenskerk Rotterdam, Stroom Den Haag, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, TENT Rotterdam, SM Schiedam, Museum Jan Cunen, Kunstenlab, Poetry International Festival Rotterdam, Galerie Dick de Bruijn, Galerie SANAA, twelve twelve gallery en bij BRUTUS (Rotterdam).

Zijn schilderijen zijn opgenomen in de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Jan Cunen, Stedelijk Museum Schiedam, Centraal Museum, Rijksdienst Beeldende Kunst en Pauluskerk Rotterdam.

 

 

De Jeanne Oosting Prijzen 2022 zijn toegekend aan beeldend kunstenaars Peter Koole en Christiaan Bastiaans. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Hadassah Emmerich (voorzitter), Rezi van Lankveld en Jan van de Pavert, koos voor Peter Koole en Christiaan Bastiaans op grond van eigenheid, zeggingskracht en constante kwaliteit binnen hun oeuvre.

De prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie betrekken in hun werk. Peter Koole en Christiaan Bastiaans ontvangen elk een geldbedrag van
€ 7.500 en een bronzen legpenning.

Het werk van beide laureaten is 4 t/m 27 augustus 2022 te zien bij ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, Rozenstraat 59 in Amsterdam.

De officiële prijsuitreiking en presentatie van het juryrapport vinden plaats op zondag 28 augustus om 16u tijdens de finissage van de tentoonstelling.