2022

SANITÄTS NURSE
Japanese watercolor paint (Gansai), charcoal and assemblage of adhesive tape, thread and fabric - silk with pearls on pigmented inkjet print on 310gsm Hahnemühle paper
153 x 87 cm
2005

Christiaan Bastiaans

Laureaat Aquarel

Uit het juryrapport

Christiaan Bastiaans (1951, Amsterdam) ontvangt de Jeanne Oosting Prijs voor zijn werk op papier. De jury kiest voor Bastiaans vanwege zijn langjarig interessant inhoudelijk parcours, waarbinnen actuele thema's zoals migratie, ontheemding en la condition humaine vanuit verschillende hoeken en op diverse wijzen in beeld worden gebracht.

Zijn aquarellen vormen het fundament voor zijn werk en onderzoek, maar kunnen ook als autonome werken functioneren. In zijn doorlopend onderzoek naar wat hij 'Hurt Models' noemt, brengt hij de mens in al zijn kwetsbaarheid naar voren: zij die noodgedwongen moeten overleven als vluchteling, ontheemd, onthecht en in de periferie.

In het werk van Bastiaans staat de mens wiens leven getekend wordt door een strijd om te overleven centraal. “De mens schuwt zijn enige zekerheid dat hij kwetsbaar is als glas.”