2014

Landschap met figuur
olieverf op linnen
2014
80 x 100 cm

Derk Thijs (1977)

Laureaat Schilderkunst - woont en werkt in Amsterdam

Uit het juryrapport

Derk Thijs speelt in zijn schilderijen een spel met diepte en complexiteit. In een fris kubisme raakt alles met elkaar verbonden en kan alles op een andere manier bekeken worden, diepzinnig en licht tegelijk. Het is zijn wens om beelden te maken die zich onttrekken aan onze tijd. Hij gebruikt hiertoe een primitieve beeldtaal en streeft naar een mysterieuze mystieke werking. Het schijnbare maakgemak in zijn werk overtuigt en het barst van maakplezier.

Het werk van Thijs is geraffineerd en lomp tegelijk. In een palet van diepe heldere kleuren schildert hij bonkig schematische voorstellingen van gebouwen, tuinen en landschappen. Zijn schilderstechniek is kloek, stug, virtuoos en speels tegelijk. De verf is soms vet nat-in-nat geschilderd, dan weer waterig transparant, weggeschraapt of bekrast. Hij put vrijelijk uit het modernisme, primitivisme, religieuze kunst en volkskunst.

Derk Thijs levert met zijn werk een belangrijke bijdrage aan de vraag wat schilderkunst in deze tijd kan bieden. Zijn streven naar samenhang, naar een soort kosmologische orde waarin alles zijn een eigen plek heeft ontroert en overtuigt de jury. 

www.derkthijs.com