2014

De Internationale (uitsnede)
aquarel op papier
2013
65 x 226 cm

Jan van de Pavert (1960)

Laureaat Aquarelleerkunst - Woont en werkt in Rotterdam

Uit het juryrapport

Jan van de Pavert blonk wat de jury betreft in het afgelopen jaar uit in dit medium. Technisch heel vaardig, met een bijzondere onderwerpkeuze en gebruik makend van een wonderlijk realisme dat geurt naar de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw.

Van de Pavert werkt aan een veelvormig oeuvre van aquarellen, tekeningen, schilderijen, wandschilderingen, video’s, sculpturen en ruimtevullende installaties. Sinds enige jaren maakt hij gebruik van digitale programma’s om films te maken over gebouwen die niet werkelijk bestaan. Hij stelde zich de vraag: “stel dat de Mexicaanse muralisten nog leefden, wat zouden zij schilderen in deze tijd?”  Deze onderzoeksvraag is het vertrekpunt geworden voor een reeks werken. De fresco’s in zijn computeranimaties werden voorafgegaan door heel precieze aquarellen die, eenmaal ingescand, digitaal bewerkt werden tot virtuele murals. Wandschilderingen over sluimerende jongeren, vrijheid en helden uit de tijd dat Van de Pavert jong was.

Jan van de Pavert heeft een verfijnd en geheel eigen geluid in de figuratieve waterverftechniek. Hij verdient met zijn eigentijdse werk en zijn poging om historische momenten en figuren uit de tijd van de avant-gardes met elkaar te verbinden de Jeanne Oostingprijs 2014 voor aquarel.

www.janvandepavert.nl