2016

Under the Surface 3
acryl, (kleur)potlood, gouache op papier
2014
152 x 102 cm

Kinke Kooi (1961, Leeuwarden)

Laureaat werk op papier – woont en werkt in Arnhem

Uit het juryrapport

De jury werd overtuigd door Kinke Koois (1958) eigen stijl van werken en de technische perfectie waarmee ze haar duizelingwekkende beelden opbouwt. Poëtisch, ingehouden en uitgesproken tegelijkertijd. Het is vaak niet de essentie waar het Kooi om gaat, maar de dwaling, de associatie, de gedachtesprong. Het surreële in toevallige verbanden, de verbeelding van de tast. Kijk- en voellust wordt door haar op virtuoze wijze in beeld gebracht.

De werken getuigen van humor en zijn soms hysterisch in het kleurgebruik; zwaar van ‘doorwerktheid’ en tegelijk vederlicht en stralend van positieve energie.

De jury prijst de tegendraadse houding van Kooi; haar frisse beeldtaal toont een rijkdom aan variaties, viert het leven, straalt een grote mate van gelukzaligheid uit en is zeer geloofwaardig. De aandacht voor het kleine en kwetsbare is bewust gekozen vanuit het besef dat er aan haar manier van werken een aura van outsiderschap kan kleven; dat kan niet anders als je eerlijk en compromisloos je eigen weg wilt gaan.(tekst juryrapport volgt)

www.kinkekooi.com