De officiële prijsuitreiking en feestelijke presentatie van het juryrapport vinden plaats op donderdag 7 november 2024 in het Grachtenmuseum, Amsterdam.
Reinier Lucassen (1939) ontvangt de Jeanne Oosting Prijs voor de schilderkunst. Het oeuvre van Lucassen is van een grote schilderkunstige rijkdom. Als een ontdekkingsreiziger heeft hij de wereld gezien, bevraagd en gevoeld - en dit allemaal omgezet in zijn kunst.
Sander van Deurzen ontvangt de Prijs voor zijn schilderkunst waarin hij op een vloeiende en directe manier van werken leven en vergankelijkheid weet te verbeelden. Een cyclische wereld die hij met grote verbeeldingskracht zichtbaar maakt op papier, doek, object en muur.
In 2023 zijn de prijzen toegekend aan beeldend kunstenaars Natatsja Kensmil en Sands Murray-Wassink. Het werk van beide winnaars was te zien op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 2023 in ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose in Amsterdam. Zondagmiddag 17 september vond de officiële en feestelijke uitreiking plaats.
Presentatie in het kader van de Jeanne Oosting Prijs. De prijzen zijn in 2023 toegekend aan beeldend kunstenaars Natatsja Kensmil en Sands Murray-Wassink. Bekijk hieronder de overzichtsfoto’s van de driedaagse presentatie.
De jury kiest voor Natasja Kensmil als winnaar vanwege haar attitude als echte schilder, en om de keuze van haar onderwerpen die zij op heel eigen wijze naar voren brengt. Historische portretten zet zij om tot een nieuw beeld, vermengd met vervreemding en een lichte mate van gruwelijkheid. Haar nieuwste onderwerp - bloemen - toont zich wellustig, maar een duistere twist is niet ver weg.
De jury kiest voor Sands Murray-Wassink voor zijn werk op papier vanwege het plezier dat in zijn werk aanwezig lijkt te zijn. Murray-Wassink hanteert een heel eigen vorm van figuratie, veelal in combinatie met teksten die verwijzen naar intimiteit, queerness, het lichaam, sex, het leven en kunstenaars die hem inspireren.
Tentoonstelling in het kader van de Jeanne Oosting Prijs. De Prijzen zijn in 2022 toegekend aan beeldend kunstenaars Peter Koole en Christiaan Bastiaans. Bekijk de overzichtsfoto's van de tentoonstelling.
De jury kiest voor Peter Koole (1958, Middelburg) op basis van zijn jarenlange geëngageerde commitment naar zijn onderwerpen, zoals de (nasleep van de) Balkanoorlog, de val van Srebrenica en de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaya. Zijn verfijnde, toegewijde en urgente schilderijen zijn momenteel actueler dan ooit.
In het werk van Christiaan Bastiaans staat de mens wiens leven getekend wordt door een strijd om te overleven centraal. “De mens schuwt zijn enige zekerheid dat hij kwetsbaar is als glas.”
Tentoonstelling in het kader van de Jeanne Oosting Prijs. De Prijzen zijn in 2021 toegekend aan beeldend kunstenaars Lily van der Stokker en Nour Eddine Jarram. Bekijk de overzichtsfoto's van de tentoonstelling.
Lily van der Stokker (1954) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor de schilderkunst. Haar werk kenmerkt zich door voorstellingen die verwijzen naar de alledaagse realiteit en verbeelden kleine, gewone gebeurtenissen uit haar eigen leven.
Nour-Eddine Jarram (1956) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor de aquarelkunst en werk op papier. Jarram liet zich op de academie in Enschede aanvankelijk inspireren door de klassieke Hollandse meesters, zoals Rembrandt, zijn idool en andere 17de-eeuwse schilderkunst, zoals de landschappen van Jacob van Ruisdael.
Tentoonstelling in het kader van de Jeanne Oosting Prijs. De Prijzen zijn in 2020 toegekend aan beeldend kunstenaars Maria Roosen en Janine van Oene. Bekijk de overzichtsfoto's en een video van de opbouw van de tentoonstelling.
De Jeanne Oosting Stichting vroeg beeldend kunstenaar en vormgever Jennifer Hoes om een speciale penning te ontwerpen die de komende 10 jaar uitgereikt zal worden aan de winnaars. Naast het geldbedrag is de bronzen legpenning een blijvende herinnering aan deze mooie prijs voor de schilderkunst.
Maria Roosen (1957) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor haar trefzekere aquarellen. De werken op papier spelen een belangrijke rol in haar rijke oeuvre.
Janine van Oene (1988) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor de schilderkunst. Zij maakt monumentale doeken waarbij ze figuratie en abstractie met elkaar laat dansen. De decoratieve patronen refereren aan interieurs waar persoonlijke symboliek en herinneringen lijken samen te komen.
In opdracht van het bestuur van de Jeanne Oosting Stichting realiseerde Marcella Kuiper Cella Vie filmproducties intieme kunstenaarsportretten.
8 juni t/m 7 juli 2019 - Tentoonstelling in het kader van de Jeanne Oosting Prijs. De Prijzen zijn in 2019 toegekend aan beeldend kunstenaars Hannah van Bart en Jacco Olivier.
De jury is onder de indruk van de zeggingskracht van het werk van Hannah van Bart (1963). Zij ontvangt de prijs voor haar rijke, indringende en complexe schilderijen van denkbeeldige karakters en atmosferische landschappen.
Jacco Olivier (1972) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor de prachtige, stille melancholische werken waarmee hij een uitzonderlijke positie inneemt in het landschap van de schilderkunst.
Tentoonstelling in het kader van de Jeanne Oosting Prijs. De Prijzen zijn in 2022 toegekend aan beeldend kunstenaars Peter Koole en Christiaan Bastiaans. Bekijk de overzichtsfoto's van de tentoonstelling.